Aj vás už kamarátka v cukrárni presviedčala, aby ste si, preboha, nedávali kalorický krémeš, ale radšej nejakú raw vegán verziu zákuska? Na pohľad by sa mohlo zdať, že hoci sa vám vaše zdravie poďakuje, chuťové bunky veľmi nie. Ako to v skutočnosti s raw dezertmi je?

Vyberiete si raw namiesto klasického koláča? Možno nerobíte dobre!
(zdroj: unsplash.com)

Rýchlo a jednoducho

Raw dezerty sú skutočne jedinečnou a zdravou alternatívou k tradičným sladkostiam. Vyrábajú sa z neupravených prírodných surovín ako orechy, semiačka, ovocie, kokosový olej, datle a kakao. Nepoužíva sa v nich rafinovaný cukor, múka alebo mliečne výrobky.

Či už siahnete po raw cheesecaku, zmrzline, tiramisu alebo brownies, nepečené raw dezerty sú vhodné naozaj pre všetkých, ktorí chcú jesť zdravo a ľahko. Aj ich príprava je jednoduchá a rýchla, čo z nich robí ideálnu voľbu pre zaneprázdnených ľudí.

Môžete teda počas dňa zjesť toľko raw dezertov, koľko len chcete? Ak si denne vylúpnete pár vlašských orechov, prospeje vám to. Podobne je to aj s raw dezertmi. Aj zdravé tuky sú totiž tuky. Užite si raw koláčiky, ale neprejedajte sa nimi.

Všetky recepty aj najlepšie reštaurácie s raw dezertmi nájdete na internete – čo však robiť, keď si ho nemáte rýchlo na čom spustiť? Odpoveď je jednoduchá: kúpiť si lepší mobilný telefón! Pozrite sa na https://www.naakupnaporadna.sk/najlepsie-mobilne-telefony/ a vyberajte výhodne a z pohodlia domova.

Dávajte si pozor na kalorické, aj vitamínové hodnoty

Pozrime sa však aj na niektoré mínusy raw stravy. Niektoré suroviny používané pri výrobe raw dezertov môžu byť napríklad náchylné na kontamináciu baktériami a inými nebezpečnými látkami, ak nie sú správne skladované a pripravené. Dôležité je preto dodržiavať hygienické pravidlá pri príprave, ale aj skladovaní raw dezertov.

Celkovo je dôležité myslieť na to, že aj keď sú raw dezerty určite zdravšou voľbou ako tradičné sladkosti, malo by sa k nim pristupovať s rozumom a jesť ich s mierou. Sledujte si ich kalorickú hodnotu a aj zloženie, aby ste sa uistili, že vám prinášajú prospech a nepoškodzujú organizmus.

Ešte zložitejšie to je, ak sa rozhodnete prejsť na raw stravu celkovo. Môže vám tak hroziť nedostatok vitamínu B12, vitamínov rozpustných v tukoch, omega-3 nenasýtených mastných kyselín aj bielkovín. Horšie sa tiež vstrebávajú karotenoidy a lykopén. 

Urobte si vlastný raw dezert!

Keď raw spôsob stravovania začnú vyznávať len niektorí členovia rodiny, bude zložitejšia aj domáca príprava jedál. Ak ste raw nadšenec a chcete si vyraziť s priateľmi do reštaurácie, možno budete dlhšie hľadať kompromis. Nie každému tento štýl totiž vyhovuje.

Dať si však raz za čas raw dezert nie je žiadnym hriechom ani zdravotným rizikom. Urobte si takýto dezert aj doma – napríklad raw chia puding s ovocným sorbetom. Chia semienka rozmiešajte v kešu mlieku (ľahko si ho vyrobíte namočením 1 šálky kešu orechov do 1 l mlieka a následným rozmixovaním), pridajte sladidlo podľa svojej chuti a nechajte 10 až 15 min napučať.

Chia puding dajte do misky, naukladajte na neho ľubovoľné ovocie a zalejte ovocným sorbetom. Ten si pripravíte z polorozmrznutého ovocia, ktoré rozmixujete so sladidlom a trochou kešu mlieka do požadovanej hustoty. Na ozdobu sa hodia kúsky ovocia a mäta.

Ak vám chýba čokoľvek z kuchynského zariadenia na prípravu raw aj iných dezertov, využite na jeho nákup Alza zľavové kódy, vďaka ktorým nakúpite výhodne aj z pohodlia domova.